История на психотерапията

Лечението на емоционалните или психически проблеми може да се проследи чак до античността. Древните гърци например са били първите, които идентифицират психично заболяване като медицинско състояние, а не отмъстителен знак на божество. Макар, че тяхното разбиране на същността на психично заболяване не е била винаги вярна (например те вярвали, че  хистерията засяга само жени, което се дължи на полови проблеми с матката), както и обработката на необичайното, което осъзнавали с насърчаване на консолидиращи думи.


С падането на Римската империя, виждаме вярата в свръхестествени явления, като причина на душевно заболяване. А използването на изтезания е ставало заради получаването на самопризнания за демонично претежание. Някои лекари започват да подкрепят употребата на психотерапията. Един от тях е Парацелз (1493-1541г.), който препоръчва психотерапията за третиране при ненормални.


Пръв термина Psychotherapia въвежда английският психиатър Уолтър Денди през 1853. Зигмунд Фройд развива психоанализа около завоя на века и прави дълбок принос в областта, с неговите описания на безсъзнание, в най-ранен стадии на сексуалността, употребата на сънища и неговият модел на човешкото съзнание.


Фройд работи с пациентите си нервен, смятайки че психичните разстройства и заболявания са резултат от запазването на спомените и мислите в подсъзнанието. Лечението, предимно чрез слушане и тълкувания би донесло тези спомени на преден план и по този начин да намали симптомите на разстройства на психиката.


Чуден и славен човек е Зигмунд Фройд, без който психологията нямаше със сигурност да бъде същата. Това е човекът, който е допринесъл можеби най-много от всички останали негови колеги в тази област.


Практиката на поведенческата психология е привлечена от животински психологически принципи заради  лечението на емоционални и  поведенчески проблеми. През годините поведенческата терапия е засилена, като в това число се включват акцента върху мислите и чувствата върху изражението на лицето. Комбинацията когнитивно-поведенческа терапия сее превърнала основен тип на лечение в продължение на много психични условия.


В междуличностната терапия, разбаротена от Карл Роджърс през 1940 г.  Акцент върху предаването на топлина, искреност и приемане от терапевт към личността. До края на 1960 имаше над 60 различни вида психотерапии вариращи от ПСИХОДРАМА(използвайки умствени снимки и истории, както и драматични техники).


Следващият основен стил на психотерапията не е разработена в резултат на новите идеи, а поради икономически въпроси. Традиционната психотерапия претърпя сериозен напредък. Акцентът е поставен върху една по-кратка форма на лечение – предлагащи някаква кратка терапия с цел да се помогне на лицето, което има конкретен проблем  разрешавайки го.
Архив общество:За реклама

SEO за психолози


Архив с публикации:
bullet Руслан Терзийски
bullet Велислава Донкина
bullet Антистресова терапия
bullet Люба Цанова - психолог
bullet Деляна Дачева - психолог
bullet Иванка Стоименова - психолог
bullet Р. Вардева - психотерапевт
bullet Златка Терзиева - психолог
bullet Катерина Павурджиева
bullet Тестостерон в спорта
bullet Венета Христова
bullet Денят започва с Боби Цанков
bullet Мария Стаматова - психолог
bullet Лена Лалчева - психолог
bullet Позитивно мислене USA
bullet Марина Борисова - психолог
bullet Как да общуваме с детето си
bullet Семинар на Емилия Крушков
bullet Сексуална енергия
bullet Мнение за съня на доц. Костова
bullet Майсторство на играчи
bullet Психология на страха
bullet Психофармакология
bullet Закриват лудници
bullet Ревност и меркантилност
bullet Психологът - душа и ум
bullet Когато шефът e некомпетентен
bullet Д-р Цветелина Ефтимова
bullet Изневяра | Психична централа
bullet Хормон на растежа GH
bullet Перфектно спане
bullet Александра Найденова - психолог
bullet Интервю с Иван Неделчев
bullet Д-р Неда Пеева
bullet Мадлен Алгафари
bullet Параноидна шизофрения
bullet Психология на ревността
bullet За старостта, смъртта и вечността
bullet Цветелина Василева - психолог
bullet Росица Бялкова - психолог
bullet Анета Жечева - психолог
bullet Когнитивно градинарство
bullet Стероиди и психика
bullet Какво е воля?
bullet Умря човек на магистралата
bullet Човекът в обществото
bullet Престъпления и заболеваемости
bullet Психика и здраве
bullet Депресия
bullet Психика и витамини
bullet Когнитивно поведенческа
Психолог | Галина Тодорова | Пламен Бояджиев | Д-р Руслан Терзийски - психиатър
contact@icp-bg.com