Контролирай си гнева


Гнева е отрицателна емоция, толкова силно свързана с болката и депресията, че понякога е трудно да се определи къде едно от тези емоционални състояния започва и къде завършва друго. Болката никога не засяга само тялото - тя си има емоционални и физически страни. Емоициите ни са силно свързани с това колко болка усещаме, а самата болка е тясно свързана с депресията. Физическата болка на депресията захранва гневни чувства, така както гнева и яда пораждат депресия.
Гнева е много силна емоция и често моментното усещане от него е добро. Гнева има мотивиращата сила да кара хората да действат. Но на лице са добри и лоши  действия. Важно е да се опитаме да ги различаваме.
Гнева има ефекти, които никак не са безвредни. Психологическото му въздействие е много силно. Когато сме ядосани чувстваме как гнева изпълва гръдния ни кош, главата ни, и как преминава през цялото ни тяло. Но ефектите от това състояние са коварни. Гнева служи за постигането на моментна цел. Той е пряк път към мотивацията. Лошото е, че той създава кръг на ярост и в последствие чувство за пораженство. 
Когато сте гневни изпитвате нуждата да предадете собствената си болка на другите.
Но в крайна сметка гнева може да доведе до самосъжаление, защото дори и да използвате околните за буфер, не можете да премахнете болката, която е в самите вас.
Гнева е начин да накарате другите да платят за вашия собствен емоционален дисбаланс. Той води до депресии и в крайна сметка намаля силно удоволствието от живота.
Психолозите препоръчват няколко начина, които помагат да се предотврати възможността гнева да руши емоционалния ни живот и този на другите около нас:

  • Първо, разбира се, трябва да приемем собствения си гняв. Някой хора отричат гневното си поведение или просто не го възприемат като гневно, не зависимо от това, че в крайна сметка им причинява дискомфорт.
  •  Гледайте на гнева си като на сигнал - той не е нещо, което трябва да се избягва или поддтиска. Той е сигнал за това, че е възникнал някакъв дразнител, на който трябва да обърните внимание.
  • Опитайте се да си отговорите какви са целите, на които служи гнева ви. Шефа ви се е развикал на работното място и вие се чувствате унижени. След това вие самите израрявате негативните си емоции като прехвърляте ядя си на други хора. За да намерите мотивацията на гнева си, винаги търсете вътре в самите вас.
  •  Вслушайте се в диалога, който водите със себе си. Често гнева се базира на вътрешното вярване, че са се държали несправедливо с нас или, че сте били онеправдани по някакъв начин. В този случай просто се опитайте да се оттърсите от мисълта за това, че сте били наранени или пренебрегнати. Също приемете факта, че в живота не винаги нещата се подреждат по-най справедливия начин.

Идеята, че живота е справедлив не само е ирационална, но и ще ви накара да трупате в себе си купища болка и убиди, които считате, че са ви причинени. Всичко това ще ви накара да изпитвате ярост и ще ви води към депресия. А гнева ви няма да има лек защото няма как да промените несправедливстта.
Самосъжалението също е резултат от тези убеждения. А непрестанното оплакване на другите и към себе си води до инерция и пасивност.
Щом веднъж съумеете да приемете, че живота може понякога да е несправедлив, ще можете да започнете да следвате позитивните си цели.
Ще сте способни да работите за намалянето на несправедливостта, като превръщате гнева си в изблик на положителна сила, както и да следвате достигането на потенциалите си, независимо от пречките, които съществуват. 

 
Архив общество:За реклама

SEO за психолози


Архив с публикации:
bullet Руслан Терзийски
bullet Велислава Донкина
bullet Антистресова терапия
bullet Люба Цанова - психолог
bullet Деляна Дачева - психолог
bullet Иванка Стоименова - психолог
bullet Р. Вардева - психотерапевт
bullet Златка Терзиева - психолог
bullet Катерина Павурджиева
bullet Тестостерон в спорта
bullet Венета Христова
bullet Денят започва с Боби Цанков
bullet Мария Стаматова - психолог
bullet Лена Лалчева - психолог
bullet Позитивно мислене USA
bullet Марина Борисова - психолог
bullet Как да общуваме с детето си
bullet Семинар на Емилия Крушков
bullet Сексуална енергия
bullet Мнение за съня на доц. Костова
bullet Майсторство на играчи
bullet Психология на страха
bullet Психофармакология
bullet Закриват лудници
bullet Ревност и меркантилност
bullet Психологът - душа и ум
bullet Когато шефът e некомпетентен
bullet Д-р Цветелина Ефтимова
bullet Изневяра | Психична централа
bullet Хормон на растежа GH
bullet Перфектно спане
bullet Александра Найденова - психолог
bullet Интервю с Иван Неделчев
bullet Д-р Неда Пеева
bullet Мадлен Алгафари
bullet Параноидна шизофрения
bullet Психология на ревността
bullet За старостта, смъртта и вечността
bullet Цветелина Василева - психолог
bullet Росица Бялкова - психолог
bullet Анета Жечева - психолог
bullet Когнитивно градинарство
bullet Стероиди и психика
bullet Какво е воля?
bullet Умря човек на магистралата
bullet Човекът в обществото
bullet Престъпления и заболеваемости
bullet Психика и здраве
bullet Депресия
bullet Психика и витамини
bullet Когнитивно поведенческа
Психолог | Галина Тодорова | Пламен Бояджиев | Д-р Руслан Терзийски - психиатър
contact@icp-bg.com