Популяризиране на психотерапията в България - част 3

Източник: Психична централа на България

Със съдействието на Лили Барутчиева - психотерапевт и фирмен консултант

София - БългарияКампания за популяризиране на психологическото консултиране и психотерапия, като превенция на психичното здраве. 

Със специалното съдействие на Психичната централа на България, 


ДЕПРЕСИЯ 

Повечето хора понякога се чувстват потиснати. Изразените депресивни състояния обаче причиняват тъга, песимизъм и чувство на тревожност и безнадеждност. Те водят както до физически нарушения в организма, така и до отклонения в поведението на човека. За тях е необходима медикаментозно лечение в комбинация с психотерапия. 
Периодите на лошо настроение са нормална част от живота и са в резултат на стресови ситуации и неразрешени проблеми или спорове. По-дълбока “ситуационна” депресия възниква след значима загуба, например след развод, смърт на близък човек, или провал в работата. Някои хора, преживяващи подобни проблеми, не са способни да се върнат към нормалния си живот, тъй като страдат от нарушения във функционирането на невромедиаторите в мозъка (химичните вещества, които предават съобщения между нервите). Подобни нарушения могат да предизвикват депресия дори при отсъствието та печално събитие. В такива случаи е необходимо професионално лечение, което се занимава както със емоционалните така и с физическите проблеми. 
Диагнозата “депресия” по-често се поставя на жени, поради факта , че те са по-склонни да търсят професионална помощ, и защото депресията понякога е свързана с нивото на хормони в организма.

Причини. 
Съществуват множество причини за възникване на депресия, например: 

- генетична и /или биохимична предразположеност на човека към променливи или депресивни настроения. 
- предменструална депресия, вероятно поради промяната на хормоналните нива в организма. 
- постродилна депресия в резултат на хормонални промени и други проблеми, например отсъствие на подкрепяш партньор или друг близък човек, изолация, напускане на работа и загуба на доходи. 
- трудно детство с болезнени преживявания (например, загуба на родител), водещи по-късно до депресия. 
- чувствителност към определени храни, съпроводена и от други симптоми.
- чувствителност към недостиг на ярка дневна светлина през зимата, причиняваща сезонно афективно разстройство. Този тип хора копнеят за сладки, нишестени храни, наддават на тегло и се чувстват уморени. 

Профилактика
Използвайте техники за справяне със стреса например 
- търсете и приемете предложената чужда помощ и подкрепа, споделяйте тревогите и страховете си с човек, на който имате доверие, и ще се почувствате по-добре. 
-консумирайте здравословни продукти, богати на хранителни вещества, които оптимизират работата на мозъка. 
- да се ограничи приема на алкохол и кофеин. Пристрастяването към тях с течение на времето може да повлияе зле на настроението 

Лечение 
Няма да са ви от полза натяквания на колоните, че трябва да сте благодарни за това, което имате, или че трябва да се оттърсите от депресията. Но вие сами можете да си помогнете по доста начини, за да се разведрите или да съдействате на професионалното лечение при по-сериозна форма на депресията.

-Физически упражнения. 
Чрез тях човек се концентрира върху своето тяло и се откъсва от неприятните мисли и чувства. Ако се натоварвате достатъчно в организма се освобождава химически вещества (ендорфини), които въздействат на мозъка и повишават настроението. Например: започнете с половин часово бързо ходене поне 3 пъти седмично. След като свикнете , увеличете натоварването и се заемете с нещо по-интензивно. Дейности, които изискват партньор, са за предпочитане, защото не оставят ума свободен за негативните мисли. Разнообразявайте си физическата активност и не правете упражнения които не са ви приятни. 

Хранителен режим. Добре е да приемате малко количество храна по няколко пъти на ден. Не се поддавайте на изкушението на бонбони или сирене, защото вероятно ще е резултат на ниско ниво на серотонин в организма. За да повишите нивото му , консумирайте повече продукти богати на протеини и особено на аминокиселината триптофан (триптофанът е необходим за производството на серотонин, който повишава настроението. Той се съдържа в храни като мляко, сандвич с пуешко или пилешко месо, фурми и лешници. 
ограничете консумацията на кофеин. 
преборване на стреса. 
Прилагайки методи като тези описани в следващата тема за СТРЕСА. 

или потърсете специалист на който да се доверите.

СТРЕС 

Стресът възниква като ответна реакция на различни физически, психически или емоционални фактори. Понякога той ни стимулира да покажем най-доброто от себе си, но ако степента на напрежение е прекалено висока или продължителна, може да се разболеем. Всеки трябва да усвои ефикасни способи за справяне със стреса който е неизбежен в нашето ежедневие.

Стресовата ситуация може да бъде вълнуваща стимулираща или изпълваща с енергия. Някои хора процъфтяват при постоянен стрес, но повечето успяват да се справят само за известно време и след това възникват психически или физически проблеми, което води до дистрес (натрупване на прекалено много стрес).
При стрес някои хормони се повишават, а когато обстановката се нормализира, нивата им спадат и организмът се отпуска. Но ако той продължава дълго и се появява често, или пък вие реагирате винаги с дистрес, хормоналните стойности могат да останат повишени.
Изследванията показват, че 75 % от заболяванията са предизвикани от стрес. Към тях спадат високо кръвно налягане, сърдечни пристъпи, инсулт, депресия, тревожни разстройства, синдрома на хроничната умора, синдрома на раздразненото дебело черво, и други храносмилателни разстройства, затлъстяване, мигрена, дихателни проблеми. 
Постоянния стрес поразява имунната система и прави организма по-податлив на инфекции, рак, автоимунни заболявания, като заболявания на щитовидната жлеза и някои видове анемия. Той може да е причина и за проблеми със зачеването (стерилитет). Пушенето, преяждането и други вредни навици често са свързани със стрес. 

Причини за стреса.
Обичайните причини за стреса са:

- загуба на близък скъп човек, 
- лоши взаимоотношения с колоните 
- проблеми в работната среда 
- парични затруднения,
- безработица,
- лоша организация на времето
- недостатъчна почивка
- скука
- здравословни проблеми 

Симптоми на стреса
Повишено ниво на хормоните, свързани със стреса, води до следното:
- силно сърцебиене,
- учестено, повърхностно дишане, 
- сухота в устата,
- изпотяване, 
- треперене, 
- увеличаване или намаляване на телесното тегло
- лошо храносмилане
- плачливост,
- главоболие, 
- проблеми с концентрацията на вниманието,
- раздразнителност, 
- проблеми със съня.

Профилактика 
Невинаги е възможно да се предотвратят събитията, които причиняват стрес, но можете да промените начина по който реагирате. Овладейте стратегиите за справяне със стреса (посочени по-долу). Така нивото на свързаните с него хормони ще спадне и бързо ще успеете да се приспособите към новите ситуации.

ЛЕЧЕНИЕ
Общи мерки: - първата стъпка за справяне със стреса е да установите какво и кой ви кара да се чувствате стресирани и как реагирате. След това сведете до минимум стресовите ситуации, които зависят от вас, например сменете работата (или промяна на рутинните действия), ограничете разходите си и направете работното си място по-привлекателно или комфортно. Трета стъпка за преодоляване е да използвате стратегии, които ще ви помогнат да реагирате на напрежението по съзидателен начин.


Техники за справяне със стреса

Релаксация – повечето причина за отпускане включват:
- редовни почивки по време на работа.
- пътуване по време на отпуск.
- занимания с любими дейности
- изпълняване на дихателни упражнения (практикувайте релаксация или медитация., леки дихателни упражнения от типа (поемане бавно на въздух като броите от 1-4 и задържате, като броите от 1-2, издишате като броите от 1-4, задържате 1- 2 и пак поемане на въздух 1-4 … около 5 мин.).
- при събуждане сутрин – след физически упражнения, в изправено състояние на тялото, на чист въздух (тераса, балкон) притеснете едната ноздра на носа си, и с другата поемете бавно, дълбоко въздух, така че да го усетите в главата си, прохладния въздух, и издишайте през устата дълбоко от корема, и така с другата ноздра, колкото ви е приятно. 
- водене на дневник
- гледане или четене на смешни и забавни неща
- контакт с домашни любимци
- разговори с приятели
- вземане на топла ароматизирана вана
- посещаване на специализирани центрове 

Баланс на желание и възможности – може да е необходимо:
- да приемете, че сте в състояние да промените само собственото си поведение, но не и това на околните. 
- да се примирите, че не е възможно да имате всичко, което пожелаете.
- да осъзнаете най-главните си цели
- да преосмислите категориите “желателно”, “необходимо” и “задължително”, които използвате.
- да прощавате на себе си и на другите.
- да се опитвате да приемате стресовите ситуации като възможност да научите нещо ново.
- да се научите да отказвате.
- да не се стремите към съвършенство .
- да пресявате информацията, за да избегнете претоварването.
- да отпъждате отрицателните мисли, като ги интерпретирате по положителен начин. 
- да не преувеличавате или омаловажавате проблемите
- да приемете неизбежното с разум.

Самоконтрол – подобрете способността си да се справяте със стресовите ситуации:
- отстоявайте правата си, но не чрез пасивност или агресия.
- определете своите проблеми, изберете си цели и начертайте план за постигането им.
- старайте се да се изпълнявате взетите решения. Приемете, че всеки избор означава да се откажете от нещо друго.

Организация на времето – за да почувствате, че до голяма степен контролите живота си, се научете да се възползвате пълноценно от времето. За целта:
- определете приоритетните си задачи.
- поставяйте си реалистични срокове за изпълнението им.
- занимавайте се с важните или трудните задачи, когато се чувствате най-бодри, и не се замисляйте, че са ви неприятни. 
- предвиждайте стресовите ситуации или периоди и предварително се подготвяйте за тях.
- всекидневно отделяйте време за себе си.
- не поемайте твърде много ангажименти.
- прехвърляйте част от задачите си на други хора. 
- занимавайте се само с по една задача наведнъж.

Взаимоотношенията с околните – околните могат да облекчат стреса, но и да го породят. За целта опитайте:
- да поддържате връзките с хората около вас.
- да подобрите уменията си за общуване, като се опитвате да разбирате поведението на другите. 
- да внасяте ведно и позитивно отношение в комуникацията.
- да разпознавате чувствата на околните и да ги разграничавате от своите собствени.
- да се справяте с проблемите във взаимоотношенията си с другите.
- да поддържате контактите с приятели.
- да поощрявате и подкрепяте хората около себе си.

Помощ и подкрепа – осъзнайте, че винаги можете да откриете свои вътрешни, но и външни ресурси:
- всеки ден се поздравявайте за това, че все по-успешно се справяте със стреса.
- не се стеснявайте да потърсите подкрепа в свои близки, приятели или специалисти – психолози, психотерапевти. 


Хранителен режим.
По време на стрес организмът изразходва хранителните вещества много по-бързо от обикновено. Това може да доведе до недостига им и съответно до отслабване на имунната система, ако не компенсирате загубата чрез хранене или посредством добавки.
- хранете се редовно и в спокойна обстановка.
- консумирайте храни богати на витамини А, В, С, и Е, калций, магнезий, селен, и незаменимите мастни киселини. 
- намалете кофеина и алкохова
- яжте повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.

Посочените техники за преодоляване на стреса, не изчерпват палитрата от възможности, тук са описани най-общите и лесно практикувани начини, сами да овладеете напрежението. 

не се колебайте да потърсите помощ от специалист, дори и само да споделите това напрежение.
Архив общество:За реклама

SEO за психолози


Архив с публикации:
bullet Руслан Терзийски
bullet Велислава Донкина
bullet Антистресова терапия
bullet Люба Цанова - психолог
bullet Деляна Дачева - психолог
bullet Иванка Стоименова - психолог
bullet Р. Вардева - психотерапевт
bullet Златка Терзиева - психолог
bullet Катерина Павурджиева
bullet Тестостерон в спорта
bullet Венета Христова
bullet Денят започва с Боби Цанков
bullet Мария Стаматова - психолог
bullet Лена Лалчева - психолог
bullet Позитивно мислене USA
bullet Марина Борисова - психолог
bullet Как да общуваме с детето си
bullet Семинар на Емилия Крушков
bullet Сексуална енергия
bullet Мнение за съня на доц. Костова
bullet Майсторство на играчи
bullet Психология на страха
bullet Психофармакология
bullet Закриват лудници
bullet Ревност и меркантилност
bullet Психологът - душа и ум
bullet Когато шефът e некомпетентен
bullet Д-р Цветелина Ефтимова
bullet Изневяра | Психична централа
bullet Хормон на растежа GH
bullet Перфектно спане
bullet Александра Найденова - психолог
bullet Интервю с Иван Неделчев
bullet Д-р Неда Пеева
bullet Мадлен Алгафари
bullet Параноидна шизофрения
bullet Психология на ревността
bullet За старостта, смъртта и вечността
bullet Цветелина Василева - психолог
bullet Росица Бялкова - психолог
bullet Анета Жечева - психолог
bullet Когнитивно градинарство
bullet Стероиди и психика
bullet Какво е воля?
bullet Умря човек на магистралата
bullet Човекът в обществото
bullet Престъпления и заболеваемости
bullet Психика и здраве
bullet Депресия
bullet Психика и витамини
bullet Когнитивно поведенческа
Психолог | Галина Тодорова | Пламен Бояджиев | Д-р Руслан Терзийски - психиатър
contact@icp-bg.com