Популяризиране на психотерапията в България - част 2

Източник: Психична централа на България

Със съдействието на Лили Барутчиева - психотерапевт и фирмен консултант

София - БългарияКампания за популяризиране на психологическото консултиране и психотерапия, като превенция на психичното здраве

Със специалното съдействие на Психичната централа на България,


Тревожните разстройства 

Дистресът или напрежението са нормална реакция на организма при особено трудна ситуация, но те отшумяват с разрешаването та проблема. В периодите на силно чувство на тревожност използвайте начини за справяне със стреса и алтернативни начини за възстановяване. 
Тревожните разстройства са ответна реакция на организма спрямо физическа или психическа заплаха. Човек може да изпадне в краткотрайно остро състояние на тревожно – депресивно разстройство, например преди важно или решаващо събитие (изпит или интервю за работа). При някои хора това се превръща в хронично състояние на тревожност, което сериозно засяга способността им да се справят с всекидневието. 

Симптомите – острото състояние на тревожно разстройство може да се проявява в неясно или конкретно усещане за нещо лошо. То често се съпътства от физически симптоми: присвиваща коремна болка, сухота в устата, учестен пулс, изпотяване, диария и безсъние. При хронично състояние на тревожност понякога се появява безпричинно състояние на безпокойство. Някои хора получават внезапни и необясними пристъпи на паника с усещане за недостиг на въздух, болка в гърдите, треперене, бодежи в крайниците, слабост и чувство на ужас. Случва се те да са толкова силно изразени, че човека, а и останалите да сметнат, че става въпрос за сърдечен пристъп. 
Както и да се проявява тревожното разстройство, то пречи на нормалния начин на живо, а с течение на времето се отразява неблагоприятно и върху физическото здраве. Затова се обърнете към специалист – психолог или психотерапевт, за да ви посъветва как да се справите с причината за проблема. 

Профилактиката – по време на стрес организмът усвоява хранителни вещества по-бързо от обикновено и ако те не се доставят своевременно, нервната система постепенно се изтощава и настъпва състояние на тревожно разстройство. Затова е важно да се консумира храна богата на полизахариди (пълнозърнест хляб), незаменимите мастни киселини (в пълнозърнестите продукти, ядките, семената и зеленчуците), витамини (особено Витамини от група В) и минерали за да се стимулира нервната система. За да се поддържа стабилно нивото на кръвната захар, хранете се често, но в малки количества. Доброто съчетаване на почивка, физическо натоварване и развлечения също помагат да се почувствате по-добре. Примерна храна – бисквити с мляко, сандвич с пуешко месо или сирене. 

ЛЕЧЕНИЕ 
В случай на силна тревожност потърсете професионална помощ, но съществуват и много начини да си помогнете сами. 
Самопознание – много специалисти са на мнение, че някои хора са по-боязливи и плачливи от други, а понякога и състоянието на силна тревожност е резултата на минали събития. Осъзнайте възможните причини за безпокойството си като първа стъпка към преодоляването му. Например, ако родителите ви са се опитвали да ви предпазят от всичко, като постоянно са ви предупреждавали за рискове и опасности в реалния живо, те може да са ви предали собствените си страхове. Възможно е самите вие да сте имали мъчително преживяване, провокирало страховете ви. Тревожните хора често имат и силно развито въображение, така с лекота предвиждат евентуални неприятни или пагубни последствия от някаква дейност и не могат да не размишляват върху тях. 

Релаксация - еволюцията е програмирала нашия организъм да реагира на опасните ситуации с неволни физически промени, които подготвят тялото за реакция от типа “Борба или бягство”. За съжаление готовността да се влезе в битка или да се избяга не може да ни е от полза при повечето стресиращи ситуации в днешно време, затова често се озоваваме в състояние на силно напрежение без физически отдушник. Можете сами да си помогнете да свалите напрежението чрез физическа или психическа релаксация. Така ще се справяте с трудните ситуации още на ранен етап, вместо да поддържате тревогата. Съществуват няколко начина:
Стъпка 1- – освобождавайте се от мускулно и умствено напрежение чрез физически упражнения.
Стъпка 2 - занимавайте се с тиха дейност или слушайте музика.
Стъпка 3 – практикувайте релаксация или медитация., леки дихателни упражнения от типа (поемане бавно на въздух като броите от 1-4 и задържате, като броите от 1,2, издишате като броите от 1-4, задържате 1,2 и пак поемане на въздух 1-4 … около 5 мин.)
Стъпка 4 - акупресура за релаксация – точков масаж.

ТЕРАПИЯ 
Практиката на утвърждаване помага за препрограмирането на вашите мисли, за да наблягате на положителните срани от живота и личността си, а не на отрицателните. Подгответе си кратки фрази, подходящи за случая, например ако ви предстои интервю за работа : “ Имам нужната квалификация за тази работа“, или ако се притеснявате от общуването с околните: “Познавам и харесвам всички, които ще присъстват на …” . Ако повтаряте фразата на глас (дори да се чувствате глупаво) или я напишете няколко пъти ще облекчите състоянието си. [/b]
Този вид психологически упражнения представляват част от когнитивната терапия, чиято цел е да промени вашите естествени или инстинктивни реакции, без да осъзнавате причините за тях. Терапевтът може да ви насърчава да намерите по –позитивни обяснения за поведението на другите хора: вашата позната която не ви е обърнала внимание в магазина, го е направила не защото не ви харесва, а защото не е видяла или пък мисълта й е била ангажирана с нещо друго. След като добиете представа за упражненията можете сами да ги изпълнявате, за да се научите автоматично да разпознавате негативните реакции и да ги замествате с други, които са по-конструктивни, позитивни и реалистични.

Хранителен режим 
Тревожните разстройства водят до депресия или повишават апетита, затова консумирайте повече храни богати на витамини от групата на В, витамин Е, калций и магнезий, тъй като недостигът на тези вещества може да допринесе за изявата на тревожно разстройство. Добре е да се намали приема на захар и бяло брашно, да се пият течности като минерална вода, плодовите сокове. 

Потърсете специалист, ако се засили тревожността и се появят панически атаки, изпитвате депресивни епизоди, страдате от безсъние или замаяност. 

Можете да се доверите на специалистите от Психология на човека.
Архив общество:За реклама

SEO за психолози


Архив с публикации:
bullet Руслан Терзийски
bullet Велислава Донкина
bullet Антистресова терапия
bullet Люба Цанова - психолог
bullet Деляна Дачева - психолог
bullet Иванка Стоименова - психолог
bullet Р. Вардева - психотерапевт
bullet Златка Терзиева - психолог
bullet Катерина Павурджиева
bullet Тестостерон в спорта
bullet Венета Христова
bullet Денят започва с Боби Цанков
bullet Мария Стаматова - психолог
bullet Лена Лалчева - психолог
bullet Позитивно мислене USA
bullet Марина Борисова - психолог
bullet Как да общуваме с детето си
bullet Семинар на Емилия Крушков
bullet Сексуална енергия
bullet Мнение за съня на доц. Костова
bullet Майсторство на играчи
bullet Психология на страха
bullet Психофармакология
bullet Закриват лудници
bullet Ревност и меркантилност
bullet Психологът - душа и ум
bullet Когато шефът e некомпетентен
bullet Д-р Цветелина Ефтимова
bullet Изневяра | Психична централа
bullet Хормон на растежа GH
bullet Перфектно спане
bullet Александра Найденова - психолог
bullet Интервю с Иван Неделчев
bullet Д-р Неда Пеева
bullet Мадлен Алгафари
bullet Параноидна шизофрения
bullet Психология на ревността
bullet За старостта, смъртта и вечността
bullet Цветелина Василева - психолог
bullet Росица Бялкова - психолог
bullet Анета Жечева - психолог
bullet Когнитивно градинарство
bullet Стероиди и психика
bullet Какво е воля?
bullet Умря човек на магистралата
bullet Човекът в обществото
bullet Престъпления и заболеваемости
bullet Психика и здраве
bullet Депресия
bullet Психика и витамини
bullet Когнитивно поведенческа
Психолог | Галина Тодорова | Пламен Бояджиев | Д-р Руслан Терзийски - психиатър
contact@icp-bg.com