Как да общуваме с детето си

Сподели го

Решим ли да имаме дете, ние сме длъжни да посветим достатъчна голяма част от живота си в общуване с него и възпитанието му. Ако имаме свободно време , то детето ни има право на поне половината от него! Естествено, в днешно време, всички сме много заети и ангажирани . Съответно нямаме достатъчно време да общуваме с детето си. Това обаче не Ви ли звучи като извинение? Практиката показва , че много бащи (за съжаление напоследък дори майки) се крият зад служебната си заетост и натоварен ден, за да не се занимават с детето си.. Дневните срещи с него понякога приличат на мимолетна среща. Разбира се ,ако искаме да се отчуждим и дистанцираме от него, то това е „най-добрия” начин! Но ако искаме да променим нещо в детето си (вреден навик, агресивно поведение и др.), ако искаме да промени отношението си към нас, без общуване с него няма да стане!


Отдавна е известно , че ако човек силно иска да направи нещо, то той обезателно ще намери начин и време за реализирането му! Та нали казваме - „ Ако искаш – намираш начин, ако неискаш – намираш причини!”. Това действително е така.. При желание винаги ще намерим време да поговорим с детето си. Дори това да е само половин час. Това безусловно ще окаже благотворно влияние на развитието му. Ако пък действително нямаме възможност дори за това, е необходимо да му се извиним , че неможем да му отделим поне малко от времето си. Да му обещаем , че при първата възможност ще го сторим. Задължително трябва да спазим обещанието си , за да не загубим неговото доверие! И ако действително го направим, то детето ни винаги ще чака нетърпеливо тези моменти, независимо колко са редки.
Когато сме си в къщи , и детето ни се обърне към нас с някакъв въпрос или за помощ, никога не трябва да да го отпъждаме като досадна муха. Длъжни сме поне за няколко минутки само „да превключим” на проблемите му, да го посъветваме , да му помогнем в нещо! Добре е когато говорим с детето си , лицето ни да е на равнище на неговото. За него това ще е признание за пълноправно партньорство в разговора. Ние не може да знаем всичко, за това е напълно възможно да неможем да отговорим на някой негов въпрос. И изобщо не е срамно, нито грешно, да си признаем, че незнаем. В никакъв случай обаче не трябва да го лъжем! Може да не кажев всичко по даден въпрос, да му е рано да научи нещо и да премълчим. Но никога да не го лъжем! Наистина заради това понякога децата смятат възрастните за „странни същества”, които незнайно защо крият значението на някои думи.


Най-доброто, което можем да направим при общуване с детето си е внимателно да го изслушваме! Когато то ни говори нещо не трябва да го прекъсваме - нали и то не ни прекъсва когато му говорим! Детето чувства своята зависимост от нас , но не трябва да използваме това като преимущество в наша полза! Понякога е добре да повтаряме неговите думи, да обобщаваме казаното от него ( „ ти каза…”, „ това значи…”). Тогава то ще разбере че действително внимателно го слушаме и се замисляме над казаното от него. Въобще .. нека се отнасяме с детето си като с равен!

Сподели го


Публикации:За реклама

SEO за психолози


Архив с публикации:
bullet Руслан Терзийски
bullet Велислава Донкина
bullet Антистресова терапия
bullet Люба Цанова - психолог
bullet Деляна Дачева - психолог
bullet Иванка Стоименова - психолог
bullet Р. Вардева - психотерапевт
bullet Златка Терзиева - психолог
bullet Катерина Павурджиева
bullet Тестостерон в спорта
bullet Венета Христова
bullet Денят започва с Боби Цанков
bullet Мария Стаматова - психолог
bullet Лена Лалчева - психолог
bullet Позитивно мислене USA
bullet Марина Борисова - психолог
bullet Как да общуваме с детето си
bullet Семинар на Емилия Крушков
bullet Сексуална енергия
bullet Мнение за съня на доц. Костова
bullet Майсторство на играчи
bullet Психология на страха
bullet Психофармакология
bullet Закриват лудници
bullet Ревност и меркантилност
bullet Психологът - душа и ум
bullet Когато шефът e некомпетентен
bullet Д-р Цветелина Ефтимова
bullet Изневяра | Психична централа
bullet Хормон на растежа GH
bullet Перфектно спане
bullet Александра Найденова - психолог
bullet Интервю с Иван Неделчев
bullet Д-р Неда Пеева
bullet Мадлен Алгафари
bullet Параноидна шизофрения
bullet Психология на ревността
bullet За старостта, смъртта и вечността
bullet Цветелина Василева - психолог
bullet Росица Бялкова - психолог
bullet Анета Жечева - психолог
bullet Когнитивно градинарство
bullet Стероиди и психика
bullet Какво е воля?
bullet Умря човек на магистралата
bullet Човекът в обществото
bullet Престъпления и заболеваемости
bullet Психика и здраве
bullet Депресия
bullet Психика и витамини
bullet Когнитивно поведенческа
Психолог | Галина Тодорова | Пламен Бояджиев | Д-р Руслан Терзийски - психиатър
contact@icp-bg.com