Перфектно спане

Сподели го във Facebook


Черешите помагат при безсъние, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско изследване. Изследователите от университета на Тексас са установили, че плодовете на черешовото дърво са една от малкото храни, които съдържат големи количества мелатонин - хормон, необходим за спокоен сън. "Една шепа череши е достатъчна, за да се увеличи количеството на мелатонина в кръвта и да се подобри по естествен начин качеството на съня", обяснява д-р Ръсел Райтър от изследователския екип.

Здравият сън е от основно значение за възстановяване на организма. Особено внимание при сън е добре да обърнем на:1. Матрак: Повечето хора дори не подозират, че неудобното легло/матрак може сериозно да навреди на добрия сън.Проведени изследвания показват, че на теория хората признават важната роля на матраците за съня и здравето, но тези, които наистина обръщат внимание на тяхното качеството, са много малко. А именно той може да е причината за лошия ви сън.2. Чаршафи: Качественото спално бельо също спомага за добрия сън, като не само създава удобства при заспиване, но и запазва комфорта в продължение на цялата нощ. Разбира се, то е по-скъпо, но да не забравяме, че 1/3 от живота си ние прекарваме именно в леглото. Естествените качествени влакна на чаршафите попиват влагата, която се отделя от тялото, докато синтетичните само служат за завиване.3. Възглавница: Когато сте уморени, няма нищо по-добро от удобната възглавница. За здравия сън ви е необходима такава, която ще държи врата на нивото на гръбнака. Колкото по-правилно е положението на врата, толкова по-малко притиснати са нервите и съдовете, а следователно се намалява рискът от болки във врата.


4. Одеало: Помните ли кога сте сънували най-хубавия си сън? Сигурно не, защото тогава сте били бебе. Бебетата най-често ги завиват с хубави одеала, които създават усещането за защитеност. Отидете в магазина и си купете ново одеало, което отново да ви подари същите усещания.5. Душ: Взимайте си душ преди сън! Изразът "спи като къпан" съвсем не е случаен - горещата вана или душ спомагат за по-бързото заспиване. Когато след душ си легнете, температурата на тялото се понижава, а това носи успокоение и здрав сън. Не прекалявайте обаче с температурата на водата.6. Вентилатор: Най-популярният начин за игнориране на шума от вън са тампоните за уши, но те засилват вътрешните звуци и тогава човек започва да чува собственото си дишане и сърцебиене. Най-добрият начин за блокиране на шума е да произведем собствен шум. При наличието на постоянен, но не много силен звук, другите се блокират. А най-разпространено с вентилатор.Ако ви предстои дълго пътуване или тежък ден в службата, срещу проблемите със съня могат да помогнат и някои успокояващи препарати. Но най-добре е това да става само след консултация с личния лекар или специалист. Многото и лошо избрани медикаменти могат да съкратят времето на пребиваването във фазата на дълбок сън. Тогава сутрин ще се събуждате "разбити". Затова бихме ви препоръчали, преди да се обърнете към лекаря за рецепта, да пробвате по-горните предложени от нас съвети.

Според експерти достатъчният сън е важно условие за добро сърдечно здраве. Хората, които не спят достатъчно, са по-застрашени от втвърдяване на артериите, което може да доведе до сърдечносъдово заболяване, сочи ново изследване. Калцираните артерии се срещат при около една трета от хората, които прекарват по-малко от пет часа в сън всяка нощ. При хората, спящи с час повече, този процент спада до 10 %.

Здравият сън прави фигурата красива

Друго, на което се спираме са калориите и елегантната фигура приети след недобрия сън. Тайната на стройната фигура може отчасти да е свързана с доброто спане през нощта, съобщиха учени на международна конференция по наднорменото тегло в Амстердам, предаде БГНЕС. "След лош сън през нощта хората приемат 550 калории (22%) повече от нормалното", установило изследването, осъществено от френски учени. Това представлява около един голям хамбургер. Участниците, които спали четири часа предишната нощ, изпитвали по-силен глад от тези, които спали осем часа. "Тези резултати показват, че липсата на сън увеличава количеството приемана храна и може да бъде фактор, стимулиращ напълняването", допълват учените. Друго изследване, осъществено от учени от Маастрихтския университет в Холандия, установило, че децата, които спят по-малко през пубертета, пълнеят повече в юношеска възраст спрямо децата, чиито сън не се е променил. През 2005 г. Световната здравна организация съобщи, че около 1,6 милиарда възрастни в света са с наднормено тегло, от които най-малко 400 милиона са дебели.

Сподели го във FacebookЗа реклама

SEO за психолози


Архив с публикации:
bullet Руслан Терзийски
bullet Велислава Донкина
bullet Антистресова терапия
bullet Люба Цанова - психолог
bullet Деляна Дачева - психолог
bullet Иванка Стоименова - психолог
bullet Р. Вардева - психотерапевт
bullet Златка Терзиева - психолог
bullet Катерина Павурджиева
bullet Тестостерон в спорта
bullet Венета Христова
bullet Денят започва с Боби Цанков
bullet Мария Стаматова - психолог
bullet Лена Лалчева - психолог
bullet Позитивно мислене USA
bullet Марина Борисова - психолог
bullet Как да общуваме с детето си
bullet Семинар на Емилия Крушков
bullet Сексуална енергия
bullet Мнение за съня на доц. Костова
bullet Майсторство на играчи
bullet Психология на страха
bullet Психофармакология
bullet Закриват лудници
bullet Ревност и меркантилност
bullet Психологът - душа и ум
bullet Когато шефът e некомпетентен
bullet Д-р Цветелина Ефтимова
bullet Изневяра | Психична централа
bullet Хормон на растежа GH
bullet Перфектно спане
bullet Александра Найденова - психолог
bullet Интервю с Иван Неделчев
bullet Д-р Неда Пеева
bullet Мадлен Алгафари
bullet Параноидна шизофрения
bullet Психология на ревността
bullet За старостта, смъртта и вечността
bullet Цветелина Василева - психолог
bullet Росица Бялкова - психолог
bullet Анета Жечева - психолог
bullet Когнитивно градинарство
bullet Стероиди и психика
bullet Какво е воля?
bullet Умря човек на магистралата
bullet Човекът в обществото
bullet Престъпления и заболеваемости
bullet Психика и здраве
bullet Депресия
bullet Психика и витамини
bullet Когнитивно поведенческа
Психолог | Галина Тодорова | Пламен Бояджиев | Д-р Руслан Терзийски - психиатър
contact@icp-bg.com