Себепознанието

Ирина Кирякова - психотерапевт

Всеки човек е една вселена и както всяка вселена той притежава богатства, възможности, ресурси, тайни, загадки, закони и сили, на които се подчинява. Колкото по-добре познаваме вселената си, толкова по-добре живеем в нея, толкова по-уютно и сигурно се чувстваме там. Себепознанието е пътешествие навътре в нас, приключение, в което да открием и опознаем по-добре себе си, за да се чувстваме уютно в собствената си кожа или метафорично казано: Опознай вселенато си, за да я обикнеш и развиеш. 


Как себепознанието ще ни помогне да живеем по-добре?! Ако се замислим ще открием, че повечето проблеми, трудности, страхове, комплекси, тревожност се дължат на липса, недостиг или изкривяване на информацията. Себепознанието ни дава възможност да боравим с повече и по-качествена информация, за нас самите, и така създава чувство на увереност, сигурност и стабилност. Кой не си е задавал въпроси като: Как функционира моето тяло?; Как работи психиката ми?; Защо изпитвам страх, болка, гняв?; Как да контролирам емоциите си?; Как да се справя със страховете си?; Как да преодолея срама си?; Как да изразя желанията си?; Как да направя сполучлив избор?; Как да определя целите си?; Как да изградя удовлетворяващи взаимоотношения с околните?; ... Отговорите на тези въпроси са в самите нас – трябва само да ги открием и точно тук идва на помощ себепознанието. Освен това, ако разберем собствената си вселена ще можем по-лесно да разберем и приемем и чуждата.


Разходката из нашия вътрешен свят и света на другите ще помогне на всеки да натрупа опит и умения, които да прилага в бъдещия си живот.
Най-важното нещо свързано със себепознанието, а и с всяко познание е да свикнем да си задаваме въпроса „ Защо? ”! Този въпрос ще съпътства постоянно нашето пътешествие навътре в себе си – "защо се страхувам, защо съм агресивен, защо се възприемам по един или друг начин, защо искам да постигна едно или друго, защо се справям или се провалям, защо не ме разбират, защо харесвам или не някого,"... Отговорът на всяко едно „защо” е ключ към решението на проблемите и постигане на вътрешна хармония и развитие. 
Другият важен въпрос, който е нужно да си задаваме е „ Как?”! Той, обаче винаги е следствие на въпроса „ Защо?”! Със „защо” търсим причините и мотивите, а с „как” – начините и стъпките, чрез които да постигнем необходимото и желано от нас.
Ето и някои полезни пътечки към себепознанието:

1. Огледайте и анализирайте пространството, което обитавате (вашата стая, шкафче, библиотека) – с какво сте се обградили, какви предмети има, нодредено ли е или е разхвърляно, претрупано ли е или оскъдно, какви цветове преобладават, какви книги, филми, музика обичате (жанр, тематика).
Начинът, по който организираме пространството, което обитаваме може да ни даде много информация за вътрешния ни свят.
2. Дисекция на ежедневието – анализирайте средностатистическия си ден. Какви задължения имате и как се справяте с тях, с какво запълвате свободното си време, какви мисли и чувства ви съпътстват най-често, имате ли си ритуали, спокойно или напрегнато минава денят ви, с какви проблеми се сблъсквате най-често, как се събуждате, как заспивате, ... Помислете какво може да научите за себе си от собственото си ежедневие, анализът може да бъде от голяма полза, защото често нещата, за които най-малко се замисляме и правим по инерция говорят най-много за нас – детайлът съдържа цялото, глобалното се проектира в конкретното.

Първия Български Бутон за споделянеИрина Кирякова - психотерапевт


Публикации:За реклама

SEO за психолози


Архив с публикации:
bullet Руслан Терзийски
bullet Велислава Донкина
bullet Антистресова терапия
bullet Люба Цанова - психолог
bullet Деляна Дачева - психолог
bullet Иванка Стоименова - психолог
bullet Р. Вардева - психотерапевт
bullet Златка Терзиева - психолог
bullet Катерина Павурджиева
bullet Тестостерон в спорта
bullet Венета Христова
bullet Денят започва с Боби Цанков
bullet Мария Стаматова - психолог
bullet Лена Лалчева - психолог
bullet Позитивно мислене USA
bullet Марина Борисова - психолог
bullet Как да общуваме с детето си
bullet Семинар на Емилия Крушков
bullet Сексуална енергия
bullet Мнение за съня на доц. Костова
bullet Майсторство на играчи
bullet Психология на страха
bullet Психофармакология
bullet Закриват лудници
bullet Ревност и меркантилност
bullet Психологът - душа и ум
bullet Когато шефът e некомпетентен
bullet Д-р Цветелина Ефтимова
bullet Изневяра | Психична централа
bullet Хормон на растежа GH
bullet Перфектно спане
bullet Александра Найденова - психолог
bullet Интервю с Иван Неделчев
bullet Д-р Неда Пеева
bullet Мадлен Алгафари
bullet Параноидна шизофрения
bullet Психология на ревността
bullet За старостта, смъртта и вечността
bullet Цветелина Василева - психолог
bullet Росица Бялкова - психолог
bullet Анета Жечева - психолог
bullet Когнитивно градинарство
bullet Стероиди и психика
bullet Какво е воля?
bullet Умря човек на магистралата
bullet Човекът в обществото
bullet Престъпления и заболеваемости
bullet Психика и здраве
bullet Депресия
bullet Психика и витамини
bullet Когнитивно поведенческа
Психолог | Галина Тодорова | Пламен Бояджиев | Д-р Руслан Терзийски - психиатър
contact@icp-bg.com