Необвързаните жени

Жената и сексаТя е интелигентна, изискана и привлекателна 39-годишна "стара" мома. Мила М. от София не се е омъжвала и е загубила надежда, че може да се задоми. Близките й продължават да се чудят как така тъкмо тя е останала сама. Около нея са се навъртали мъже, но връзките й са били кратки. "Защо, след като винаги тя им е засвидетелствала вярност?"- пита се... Приятелката й Валя пък е разведена. С каква любов се взели с мъжа си навремето! Била му вярна като роб, а той какво - зарязал я заради първата въртиопашка. Сега двете приятелки надлъгват самотата, ходейки по кина, театри, концерти. Но саминството ги дебне зад вратите на празните им квартири. Защо мъжете бягат от свободните жени, не може да си обясни Рени. И как така нейни омъжени колежки успяват да поддържат и дългогодишни извънбрачни връзки. Да намерим отговори на тези въпроси може би ще ни помогне бащата на психоанализата Зигмунд Фройд с написаната си в началото на миналия век книга "Психология на сексуалността".

Мъжът иска да отнема чужди жени, свободните не го провокират. Обект на мъжката любов най-често се оказва жена към която собственически претенции проявява друг -неин приятел, годеник или съпруг. Татко Фройд нарича този порив "условие на ощетения трети". Този тип мъж никога не би се впечатлил така силно от свободна жена - т.е. неомъжена или разведена. Тя просто не принадлежи никому и той няма с кого да се "състезава". Условието "на ощетения трети" дава възможност на мъжа да покаже преимуществото си пред съперника, от когото отнема любимата. Според Фройд това чувство се провокира още в детството. В семейството майката не принадлежи само на синчето си, а и на таткото - човека, от когото мама трябва да бъде обсебена. Разбира се, в крехка възраст този стремеж е подсъзнателен, обяснява Фройд.

Докато една жена не принадлежи на никого, може да остане незабелязана, дори да бъде пренебрегвана, но щом завърже връзка, веднага се превръща в обект на внимание от страна и на други ухажори. Не сте ли го забелязали от личен опит: когато няма - няма, когато има -бол мъже около вас. Извод първи: Не навирайте самотата си в очите на околните.

Божите кравички са обичани само от ден до пладне.

Непорочната и не будеща подозрения жена няма обаянието, което да я превърне в обект на дълга и силна любов, подсказва именитият виенски лекар психолог. От тук идва и най-голямото разочарование за порядъчни дами, зарязвани заради някоя развратница. Но спомнете си, народът го е казал: "Прекаленият светец и Богу не е драг."

Виж, жената, която буди подозрение в сексуално отношение и в чиято вярност, мъжът може да се съмнява, има далеч по-големия шанс да го задържи. Леката сянка върху нейната репутация провокира чувствата на мъжа. Това условие Фройд формулира малко грубо, но може би най-точно - "любов към развратницата". Не е трудно да се открие пример от живота, който да потвърди това. Мой познат беше залитнал по девойче, което можеше да му бъде дъщеря. Освен него, момето въртеше на пръста си още двамина, но клетникът или не подозираше, или се правеше, че не предугажда смехотворната ситуация, в която бе изпаднал. Когато негов приятел поиска да му "отвори" очите, вместо да се оттегли от непосилното за възрастта му сражение, той още по-настървено взе да ухажва изгората си.

Развратното у жената поражда ревност, която поддържа сетивата на мъжа. Едва когато могат да ревнуват, страстта им достига връхната си точка, а жената получава пълната си стойност. Силният пол иска да отстоява правото си над една жена и като че ли най-добре се чувства като страна от един любовен триъгълник. Или ясно казано, той иска да се "състезава".

И това чувство е заложено още от детството, разкрива ни Фройд. То идва от първото съмнение в чистотата на майката, когато момчето за първи път получава знания за сексуалните отношения между възрастните. Въпреки че отчаяно го отхвърля: "Твоята майка може да прави така, но не и моята!" Извод втори: Не е нужно да сте истинска развратница, за да разиграете тази роля при нужда.

Възможно е да подложим на съмнения някои от анализите на Фройд, но не е излишно да се позамислим върху тях.

Бракът продължава да е мечта на повечето хора.

Защо въпреки всичко мъжете се женят?
Едно проучване посочва, че те го правят, защото бракът им осигурява топло и безопасно убежище, има кой да им готви, пере, чисти, да им глади дрехите и пр. С други думи, за тях съпругата е някакъв хибрид между майката и слугинята. Всъщност още Фройд е установил, че повечето мъже поддържат със съпругите си взаимоотношения от типа майка-син.

Проучване, направено сред 2344 учащи в колеж на възраст 18-23 г. (при равен брой момчета и момичета), разкрива, че бракът не е отживяло понятие, както мнозина смятат. Цели 85% от момичетата и 70% от момчетата твърдо заявяват, че един ден ще се оженят. Само 35 на сто от младите твърдят, че свободното съжителство е по-добър вариант от брака. Едва 8% от господата и 2% от дамите го смятат за напълно излишен.

Сподели го във Facebook


Архив секс:За реклама

SEO за психолози


Архив с публикации:
bullet Руслан Терзийски
bullet Велислава Донкина
bullet Антистресова терапия
bullet Люба Цанова - психолог
bullet Деляна Дачева - психолог
bullet Иванка Стоименова - психолог
bullet Р. Вардева - психотерапевт
bullet Златка Терзиева - психолог
bullet Катерина Павурджиева
bullet Тестостерон в спорта
bullet Венета Христова
bullet Денят започва с Боби Цанков
bullet Мария Стаматова - психолог
bullet Лена Лалчева - психолог
bullet Позитивно мислене USA
bullet Марина Борисова - психолог
bullet Как да общуваме с детето си
bullet Семинар на Емилия Крушков
bullet Сексуална енергия
bullet Мнение за съня на доц. Костова
bullet Майсторство на играчи
bullet Психология на страха
bullet Психофармакология
bullet Закриват лудници
bullet Ревност и меркантилност
bullet Психологът - душа и ум
bullet Когато шефът e некомпетентен
bullet Д-р Цветелина Ефтимова
bullet Изневяра | Психична централа
bullet Хормон на растежа GH
bullet Перфектно спане
bullet Александра Найденова - психолог
bullet Интервю с Иван Неделчев
bullet Д-р Неда Пеева
bullet Мадлен Алгафари
bullet Параноидна шизофрения
bullet Психология на ревността
bullet За старостта, смъртта и вечността
bullet Цветелина Василева - психолог
bullet Росица Бялкова - психолог
bullet Анета Жечева - психолог
bullet Когнитивно градинарство
bullet Стероиди и психика
bullet Какво е воля?
bullet Умря човек на магистралата
bullet Човекът в обществото
bullet Престъпления и заболеваемости
bullet Психика и здраве
bullet Депресия
bullet Психика и витамини
bullet Когнитивно поведенческа
Психолог | Галина Тодорова | Пламен Бояджиев | Д-р Руслан Терзийски - психиатър
contact@icp-bg.com