Депресия - симптоми, форми, причини

Депресията е състояние, което повлиява едновременно тялото, настроението и мислите на човека. Тя се отразява на начина, по който се храним и спим, на начина, по който гледаме на себе си и на начина, по който възприемаме нещата около нас. Депресията е нещо повече от лошото настроение, което "ще ни мине" ако спрем да мислим за него. Страдащите от депресия не могат просто да "се вземат в ръце” и да се разведрят, напротив, без подходяща помощ, техните симптоми могат да траят седмици, месеци или дори години. И все пак, в болшинството от случаите, на тях може да им се помогне - факт, който твърде често бива пренебрегнат.

Кои са симптомите на депресията?
- загуба на интерес към или удоволствие от дейности, които преди това са били приятни – хобита, развлечения, секс и т.н.;
- понижение на настроението, тъга, безпокойство, "празнота";
- безнадеждност и песимизъм;
- чувство на вина, безпомощност и безполезност;
- понижена самооценка, неувереност;
- понижена енергия, повишена уморяемост, флегматизъм;
- проблеми с концентрацията, запомнянето, вземането на решения
- безсъние (инсомния), ранно събуждане или склонност към преспиване;; - загуба на апетит и на тегло или обратното;
- мисли за смърт и самоубийство;
- неудовлетвореност, нетърпимост, раздразнителност без обяснение;
- главоболие, храносмилателни проблеми и хронични болки

 

Кои са основните форми на депресията?
Има различни форми на депресията според нейната тежест и отражение върху нормалната активност на човека. За разлика от тежката форма на депресия, в която е нарушена драстично способността да се работи, учи, спи, яде и да се изпитва удоволствие от дейности, които преди са били считани за приятни, дистимията е по-слабо изявено състояние, което се изразява в хронични симптоми, пречещи на човек да се чувства пълноценен без обаче да нарушава неговата обичайна активност. (Има разбира се и множество междинни състояния между двете.) Много често депресията остава скрита (ларвирана) като намира израз в поведение, което, на пръв поглед, не изглежда свързано с нея - като например "работохолизма", прекомерно гледане на телевизия, бягство от активност и контакти или обратното - бурното отдаване на развлечения. Депресията се среща и като фаза от биполярното афективно разстройство. То се характеризира с циклично повторение на промените в настроението – силни пикове (мания) и спадове (депресия). Докато в депресивната фаза човек изпитва типичните симптоми на депресията, в манийната фаза той е свръхактивен, енергичен и склонен да говори, което неизбежно повлиява социалните му отношения, мисленето и преценките му за нещата. Важно е да се подчертае: депресията не е изключение! Повечето хора в един или друг момент от живота си преживяват депресивен "епизод". Онова, по което се различаваме обаче, са причините, честотата и тежестта на тези кризи, както и начинът, по който ги посрещаме.

Какви са причините за депресията?
Както при всяко явление в психичния живот на човека, причините за депресията са повече от една. Сред външните фактори, допринасящи за появата на депресивно разстройство, най-чести са: физическите промени и заболявания, стресогенните фактори в околната среда и, най-вече, емоционални сътресения като тежка лична загуба, проблематични взаимоотношения, финансови проблеми и всяка житейска промяна, свързана със силен стрес – в това число онези, които са желани. "Вътрешните" причини за депресията са много по-трудни за идентифициране. Макар и в някои случаи да се наблюдава действието на наследствени фактори, тяхното влияние винаги е на второ място след онова, което се случва с нас в нашето индивидуално развитие и във взаимодействието ни със средата, която ни заобикаля. Начинът по който всеки човек реагира на негативните фактори около себе си е строго субективен и, несъмнено, едни хора са по-предразположени към депресия отколкото други. Затова и предразположението или индивидуалната диспозиция е едно от основните неща, които се вземат под внимание в търсенето на помощ. Безспорно е, че ниското самочувствие и самооценка, както и цялостния песимистичен възглед за себе си и за света правят един човек много по-податлив на депресия от останалите. Едни и същи събития и обстоятелства биха могли да станат повод за криза при един, а при друг - не. Когато потърсим дълбоките причини за това, ние неизбежно достигаме до предишния емоционален опит и най-вече до най-ранния опит, който оставя отпечатъка си върху нашето поведение и ценности, върху начина по който се свръзваме с другите, върху начина по който обичаме, по който се разделяме, по който губим. Тези "отпечатъци" или модели неусетно се пренасят в настоящето и повлияват нашата оценка и реакциите ни на обстоятелствата и събитията в нашия живот. Затова и в психотерапията, помощта, насочена към преодоляване на депресията, обръща внимание на емоционалната памет и по този начин търси онова познание, което би помогнало на личността да възвърне своя баланс. Най-често, причината за депресивното състояние се крие в комбинация от наследствени, психологически фактори и такива на околната среда.

ОБЪРНИ СЕ КЪМ СПЕЦИАЛИСТ
Архив болести:За реклама

SEO за психолози


Архив с публикации:
bullet Руслан Терзийски
bullet Велислава Донкина
bullet Антистресова терапия
bullet Люба Цанова - психолог
bullet Деляна Дачева - психолог
bullet Иванка Стоименова - психолог
bullet Р. Вардева - психотерапевт
bullet Златка Терзиева - психолог
bullet Катерина Павурджиева
bullet Тестостерон в спорта
bullet Венета Христова
bullet Денят започва с Боби Цанков
bullet Мария Стаматова - психолог
bullet Лена Лалчева - психолог
bullet Позитивно мислене USA
bullet Марина Борисова - психолог
bullet Как да общуваме с детето си
bullet Семинар на Емилия Крушков
bullet Сексуална енергия
bullet Мнение за съня на доц. Костова
bullet Майсторство на играчи
bullet Психология на страха
bullet Психофармакология
bullet Закриват лудници
bullet Ревност и меркантилност
bullet Психологът - душа и ум
bullet Когато шефът e некомпетентен
bullet Д-р Цветелина Ефтимова
bullet Изневяра | Психична централа
bullet Хормон на растежа GH
bullet Перфектно спане
bullet Александра Найденова - психолог
bullet Интервю с Иван Неделчев
bullet Д-р Неда Пеева
bullet Мадлен Алгафари
bullet Параноидна шизофрения
bullet Психология на ревността
bullet За старостта, смъртта и вечността
bullet Цветелина Василева - психолог
bullet Росица Бялкова - психолог
bullet Анета Жечева - психолог
bullet Когнитивно градинарство
bullet Стероиди и психика
bullet Какво е воля?
bullet Умря човек на магистралата
bullet Човекът в обществото
bullet Престъпления и заболеваемости
bullet Психика и здраве
bullet Депресия
bullet Психика и витамини
bullet Когнитивно поведенческа
Психолог | Галина Тодорова | Пламен Бояджиев | Д-р Руслан Терзийски - психиатър
contact@icp-bg.com