Критическата възраст при жените

Смях

Като за начало ще отбележим, че с настъпването на критическата възраст, жената не започва да старее. Това са два отделни процеса.

Критическата възраст
Всички жени знаят, че тя ще ги сполети, но малко от тях са подготвени, повечето пренебрегват този факт. Климактериумът влияе на психичното и физическо състояние на организма на жената. Постепенно отпадат половите функции – отслабва способността й да забременява и ражда, като намалява хормоналната дейност на яйчниците до пълното прекратяване. Не може да се определи времето за настъпване на този процес, но обикновено климактериумът започва след-39тата година и завършва около 55-тата. Менопаузата е период на климактериума, при който окончателно спира менструацията. Жената влиза в този период когато няма менструация една година. Климаксът преминава през три стадия на развитие и първият от тях е предменопаузата. Месечните цикли са нередовни - по-редки са, или обратно - по-чести. Това е свързано с факта, че в организма възниква така нареченият проблем на „ножицата": естрогените (хормоните, подготвящи матката за оплождане) са достатъчни, а количеството на хестагена (хормонът, отговорен за менструацията) намалява. Ако месечният цикъл прекъсне и не се появяват в продължение на цяла година, значи е настъпила менопаузата - вторият стадий на процеса. Основният проблем е в това, че нивото на хормоните в женския организъм е близък до относителната нула. Жизненият период в продължение на 3-15 години след последната менструация се нарича постменопауза - това е третата степен на климакса.

Симптоми
Психическите нарушения се проявяват практически при всички жени в климактериум. Характерът и изразяването зависят от тежестта на вегетативните прояви и личностните особености. Наблюдават се слабост, бърза уморяемост, раздразнителност. Нарушава се сънят, жените често се събуждат нощем поради наличието на топли вълни и изпотяване. Може да има и промени на настроенията с безпокойство за здравословното състояние или страх от смъртта (особено при силни кризи със сърцебиене, задух). Сексуалната неудовлетвореност (при повишено полово влечение) способства за проявата на страх, емоционална неуравновесеност, истерия. Симптомите на климакса при повечето жени се повяват дълго преди менопаузата, а понякога и след настъпването на менопаузата. Ето защо климактериумът често продължава няколко години. Продължителността на климакса зависи в известна степен от личностните особености, способностите да се бориш с трудностите, в това число и с болестите и да се адаптираш към всяка една ситуация.

Окосмяването по тялото видимо намалява. Обикновено се получава сухота на влагалището, но е изключено да се появи бяло течение. Често срещаната фраза “обливат ме горещи вълни” е характерна за този период на развитие. Жената в критическа възраст усеща топлина, която се разлива по цялото тяло и последва потене. В някои случаи могат да се появят главоболие, често уриниране, болки в корема, липса на апетит и др. Промяната в обмяната на веществата води до изменения във фигурата на жената, също така намалява гъвкавостта и грацията. Климактериумът може да протече незабелязано, без нарушение на начина на живот, когато жената е спокойна и уверена. Може да “задържите” младостта, като спазвате някои основни правила. Правилен режим на хранене и почивка. Намалете въглехидратите и мазнините, наблегнете на плодовете и зеленчуците. Не яжте консервирани и пикантни храни и употребявайте умерено алкохол. Ако сте пушач, откажете цигарите. Друг важен фактор е сънят. Стремете се да отделяте време повече за себе си. Не се пренатоварвайте и гледайте през деня да си осигурявате по един час почивка. Четенето на любимо четиво или козметични процедури ще ви донесат свежест и бодрост.

Съществуват билки, с които този период на жените би могъл да бъде много по-различен и приятен от нормално протичащия. Попитай за тези билки тук.


Архив ЗДРАВЕ:За реклама

SEO за психолози


Архив с публикации:
bullet Руслан Терзийски
bullet Велислава Донкина
bullet Антистресова терапия
bullet Люба Цанова - психолог
bullet Деляна Дачева - психолог
bullet Иванка Стоименова - психолог
bullet Р. Вардева - психотерапевт
bullet Златка Терзиева - психолог
bullet Катерина Павурджиева
bullet Тестостерон в спорта
bullet Венета Христова
bullet Денят започва с Боби Цанков
bullet Мария Стаматова - психолог
bullet Лена Лалчева - психолог
bullet Позитивно мислене USA
bullet Марина Борисова - психолог
bullet Как да общуваме с детето си
bullet Семинар на Емилия Крушков
bullet Сексуална енергия
bullet Мнение за съня на доц. Костова
bullet Майсторство на играчи
bullet Психология на страха
bullet Психофармакология
bullet Закриват лудници
bullet Ревност и меркантилност
bullet Психологът - душа и ум
bullet Когато шефът e некомпетентен
bullet Д-р Цветелина Ефтимова
bullet Изневяра | Психична централа
bullet Хормон на растежа GH
bullet Перфектно спане
bullet Александра Найденова - психолог
bullet Интервю с Иван Неделчев
bullet Д-р Неда Пеева
bullet Мадлен Алгафари
bullet Параноидна шизофрения
bullet Психология на ревността
bullet За старостта, смъртта и вечността
bullet Цветелина Василева - психолог
bullet Росица Бялкова - психолог
bullet Анета Жечева - психолог
bullet Когнитивно градинарство
bullet Стероиди и психика
bullet Какво е воля?
bullet Умря човек на магистралата
bullet Човекът в обществото
bullet Престъпления и заболеваемости
bullet Психика и здраве
bullet Депресия
bullet Психика и витамини
bullet Когнитивно поведенческа
Психолог | Галина Тодорова | Пламен Бояджиев | Д-р Руслан Терзийски - психиатър
contact@icp-bg.com